VALMIUSSUUNNITELMA Covid-19

Liikennepalvelulain 18 a § mukaiseen kuljetusyrityksen varautumisvelvollisuuteen liittyvä
valmiussuunnitelma OTAXIn välityksessä oleville autoille.

 1. Kuljettajan tulee käyttää kasvosuojainta (maskia tai visiiriä) aina kun mahdollista, vähintään asiakkaan ollessa kyydissä.
 2. Autoissa tulee olla asiakkaille saataville kasvomaskeja, mikäli heillä ei ole omaa mukana. Samoin tarjolla tulee olla käsidesiä.
 3. Turvavälit huomioidaan asiakasta tervehdittäessä.
 4. Asiakas ohjataan aina oikealle takaistuimelle, joka on kuljettajasta mitattuna kauimmainen paikka autossa. Asiakkaille annetaan aina vahva suositus käyttää kasvosuojainta. Käsidesiä tarjotaan
  käytettäväksi ja sitä tulee olla helposti ja vapaasti asiakkaan saatavilla.
 5. Henkilöautomallisessa taksissa paras paikka on oikea takaistuin. Jos kyytiin tulee yksi henkilö, hänet ohjataan oikealle takaistuimelle istumaan. Jos kyytiin tulee kaksi henkeä, heidät ohjataan istumaan taakse, oikealle ja vasemmalle. Useamman kuin kahden henkilön ollessa kyydissä, henkilöautomallisessa taksissa, paikkojen valinta ei enää ole mahdollista.
 6. Autosta poistuminen ja autoon sisään käyminen järjestetään niin, että asiakkailla on mahdollisuus pitää riittävät etäisyydet sekä kuljettajaan, että toisiinsa.
 7. Autoihin on hankittava vähintään kasvomaskeja, käsidesiä, desinfiointiaineita ja puhdistusliinoja. Kuljettajat on ohjeistettava tekemään puhdistuksia säännöllisesti ja herkästi aina tarvittaessa.
 8. Taksiasemilla ja kyytiä odotellessa, muissa taksiautoissa ei tule vierailla tai viettää aikaa.
 9. Yhtiöt ovat erikseen sopineet ns. ”koronatakseista”, joissa halukkaat väliseinällisen taksin omistavat autoilijat ovat sitoutuneet pitämään erityistä hygieniatasoa yllä jokaisen asiakkaan jälkeen. Nämä taksit kuljettavat todettuja koronapositiivisia matkustajia.

Mikäli todetaan, että edellä kuvatut toimenpiteet eivät ole viruksen leviämisen estämiseksi riittäviä, voi viranomainen rajoittaa liikennevälineeseen otettavien matkustajien lukumäärää.

Liikenne- ja viestintävirasto toteaa, että kuljetusyritykset ovat toimineet koko COVID-19-pandemian aikana viruksen leviämistä ehkäisevin toimin erittäin esimerkillisesti ja tavoitetilana on, että viruksen leviämisen estäminen edellyttäisi niin vähän kuin mahdollista yllä kuvattuja mahdollisia viranomaistoimia käyttöön otettavaksi.

Otaxi Oulun toimistolla on myynnissä käsidesiä, maskeja ja puhdistusaineita sekä asiakas- että kuljettajakäyttöön.