Koronan vaikutukset taksialalla

Taksiliiton tiedote 11.5.2020

Taksiliiton jäsentutkimuksen mukaan koronapandemia on romahduttanut taksiyritysten liikevaihdon. Jopa 72 prosenttia taksiyrittäjistä kertoo, että liikevaihto on tippunut vuoden takaiseen verrattuna yli 60 prosenttia. 36 prosentilla vastaajista pudotus on ollut yli 80 %. Vielä karumpaa kieltä kertoo Nordean Koronamittari, jonka mukaan romahdus on ollut koko toimialalla edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna lähes 80 % eikä minkäänlaista elpymistä ole tapahtunut. Edes valtion suljetuiksi määräämillä ravintoloilla pudotus ei ole ollut näin radikaali.

Taksiala kärsii koronakriisistä muita toimialoja rajummin ja kriisi on suora seuraus koronapandemiasta ja sen aiheuttamista rajoitustoimista. Valtion tarjoamat yritysten kehittämistuet eivät pelasta kriisiyrityksiä, joihin taksiyritykset kuuluvat. Nyt tarvitaan suoraa tukea, joka on tarkoitettu yrityksen ja yrittäjän selviämiseen, ei toiminnan kehittämiseen.

”Kun liikkuminen ja kontaktit kiellettiin käytännössä kokonaan, kärsi palveleva taksiala yrittäjineen ensimmäisenä eikä minkäänlaista elpymistä näy. Koronan vaikutukset olivat nopeita ja radikaaleja, asiakkaat katosivat käytännössä yhdessä yössä”, muistuttaa Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen.

Myös taloustieteilijät Vesa Vihriälän johdolla toteavat raportissaan, että tukea tulisi nimenomaan kohdistaa kriisissä pahiten kärsineille yrityksille.

”Taksiala on julkisessa tukikeskustelussa laiminlyöty täysin, vaikka vaikutukset taksialalle ovat jopa ravintola-alaakin rajumpia. Tämä on kestämätön ja epätasa-arvoinen tilanne. Eikö taksiyrittäjiä ole kuritettu viime vuosina aivan tarpeeksi muutoinkin”, ärähtää Koskinen.
Suora tuki pelastaisi konkursseilta ja ylivelkaantumiselta

Pienillä yrityksillä ei ole valtavaa puskuria, joka kantaisi yli kriisin, jonka kestoa kukaan ei osaa arvioida. Samalla yrityksen kiinteät kulut ovat edelleen olemassa.

Jopa 13 % taksiyrittäjistä ei usko yrityksensä selviämiseen koronakriisin yli ja 15 % ei osannut antaa arviota selviämisestään. Ne, jotka vielä uskovat selviytymiseen, kertovat uskonsa perustuvan siihen, että rajoituksia puretaan ja kysyntä palautuu nopeasti.

”Loputtomiin eivät optimistisestikaan suhtautuvat yrittäjät pysty sinnittelemään ilman kysyntää, jonka palautumisesta ei valitettavasti ole merkkejä. Taksiala odottaa maamme hallitukselta nopeita päätöksiä suorasta yritystuesta. Suoralla tuella epävarmat ja jopa jo uskonsa menettäneet taksiyrittäjät voitaisiin vielä pelastaa”, Koskinen muistuttaa.

Tilanne Otaxin yrittäjillä

Taksiliiton tiedotteen faktat eivät tule Otaxille yllätyksenä. Romahdus on ollut selkeästi näkyvissä myös paikallisesti ja ainoastaan 30% normaalikyydeistä on ollut pandemia-aikaan ajettavana.

”Toivomme vahvempaa tukea ja ymmärrystä päättäjiltä taksialalla toimiville pienyrittäjille. On valitettava tosiasia, että suuri osa taksiyrittäjistä on tukijärjestelmissä väliinputoajan roolissa, ollessaan pienyrittäjiä tai toiminimimuotoisia”, huokaa OTAXI Oulun asiakkuuspäällikkö Piia Sandholm. ”Oulun alueella olemme tulleet autoilijoitamme vastaan tarjoamalla mahdollisuutta keskeyttää taksiliikennetoiminta määräajaksi, jona aikana meiltä ei lähde autoilijalle kuukausimaksuja. Lisäksi olemme lanseeranneet OTAXI -sisupuukko kampanjan, jossa taksinkuljettajat voivat ilmiantaa pandemia-aikana rohkeasti ja sisukkaasti toimineen kollegansa.”, kertoo Sandholm.

Otaxissa katsotaan jo eteenpäin ja mietitään, miten yhdessä toimitaan sujuvimmin, asiakkaan parhaaksi, myös koronapandemian jälkeen. ”On vaikea ennustaa, mikä on uusi normaali taksialalla. Väheneekö liikematkustaminen pysyvästi? Kasvaako kotimaan matkailu? Pandemian eristysaika jättää jälkensä meihin kaikkiin, erityisesti taloudellisesti, vielä pitkälle ajalle.” tuumii Sandholm. Jotta palvelutaso voidaan taata myös sitten, kun ihmisten liikkuminen lisääntyy, uusia OTAXI -yrittäjiä lähdetään jo kouluttamaan asiakaspalvelu-ammattiin. Ensimmäinen yrittäjäkoulutus käynnistyy 25.5.2020. ”Uudet Otaxin nettisivut ovat valmistumassa ja paljon muuta uutta on tulossa, suunta on eteenpäin.” toteaa Sandholm.

Makoisaa VAPPUA

Vappu 2020 on eittämättä erilainen kuin aiemmat vaput. Puhutaan virtuaalivapusta, tai osa osallistuu ”parvekevapun” viettoon. Pääasiana on, että pysytään kotona ja pyritään pitämään riskiryhmiinkin kuuluvat terveinä.

Mikäli haluat välttää kaupassa käyntiä tai toivot vapun kunniaksi noutoruokaa paikallisesta ravintolasta, Otaxin kuljettajat voivat hoitaa nämä puolestasi. Soita meille ja kerro, kuinka voimme olla avuksi!

Toivomme aurinkoa, terveyttä, ja hyvää maukasta vappua kaikille!

OTAXI -sisupuukko sen ansaitsevalle!

Otaxilla haluamme levittää hyvää tsemppi-henkeä autoilijoidemme ja kuljettajemme keskuudessa näinä haasteellisina aikoina. Olemme aloittaneet kampanjan, jossa kuukausittain luovutamme käsintehdyn OTAXI -sisupuukon taksiammattilaisten ilmiantojen perusteella.

Jokainen Otaxin autoilija ja kuljettaja voi ilmiantaa kollegan, joka ”pistää silmään” erityisen positiivisella tavalla. Oletko siis nähnyt, kuullut tai huomannut erinomaista toimintaa ja sisukkuutta korona-pandemian aiheuttamana hiljentyneenä toiminta-aikana? Pistä hyvä kiertämään ja laita vinkki meille eteenpäin! Kuljettajien ja autoilijoiden extranetistä löytyy lisätietoja sekä vinkkausmahdollisuudet OTAXIn Sisu-kampanjaan.

Ensimmäinen sinnikkyyden tunnusmerkki ojennetaan eteenpäin viikolla 21.

Puljujärven Jessen sanoin; haasteellisina hetkinä tsempataan ja mennään sisulla yhdessä eteenpäin! 💪

Yhteistyö TOKMANNIn kanssa

TOKMANNI on aloittanut Soita ja nouda -tilauspalvelun. Palvelu on suunnattu riskiryhmille ja tilauspalvelun käyttäminen on yksinkertaista ja nopeaa. Tilauksia voi tehdä puhelimitse myymälöiden aukioloaikojen puitteissa ja sähköpostitse myös myymälöiden ollessa suljettuna.

OTAXIn ja TOKMANNIn yhteistyö aloitettiin Oulun Jukolan myymälästä ja on nyt käytössä kaikissa kauppakassipalvelua tarjoavissa Oulun alueen myymälöissä. Soita ja nouda -palvelun käyttäminen on sähköpostitse täysin veloituksetonta, eli maksat vain ostoksistasi sekä kuljetuksesta, mikäli kuljetuksen tarvitset. Puhelimitse tehdyistä tilauksista veloitetaan teleoperaattorin veloitus*.

Tee ostoslista valmiiksi ja soita lähimpään TOKMANNI -myymälääsi!

Lisätietoja Tokmannin Soita ja nouda -palvelusta sekä lähimmästä Oulun alueen myymälästäsi saat Tokmannin sivuilta täältä. Sivuilta löydät myös tilaukseen tarvittavat yhteystiedot:

Tokmanni Oulu Jukola
0207287006
tilaukset.jukola@tokmanni.fi

Tokmanni Oulu Kaakkuri
0207784744
tilaukset.kaakkuri@tokmanni.fi

Tokmanni Oulu Kaijo
0207287048
tilaukset.kaijo@tokmanni.fi

Tokmanni Oulu Keskusta
0207784651
tilaukset.oulu.keskusta@tokmanni.fi

Tokmanni Oulu Ritaharju
0207784286
tilaukset.ritaharju@tokmanni.fi

Tokmanni Oulu Toppila
0207287075
tilaukset.toppila@tokmanni.fi

Huomioithan, että mikäli tarvitset kauppakasseille kuljetuksen, tämä tulee ilmoittaa Tokmanni -myymälään kauppakassitilauksen yhteydessä. Kuljetushinnat menevät OTAXIn kauppakassihinnaston mukaisesti (0-5km 10€, 5-10km 15€, 10-15km 20€, sis. alv 24%). Ilmoitathan tilausta tehdessäsi myös, haluatko maksaa kauppatavarat ja kuljetuksen käteisellä vai luottokortilla.

Suosittelemme lämpimästä palvelun käyttöä – jotta sinä ja läheisesi voisitte pysyä turvallisesti kotona!

(*Puhelun hinta 020-alkuiseen numeroon soitettaessa on kiinteän verkon liittymästä 8,35 snt/puhelu + 7,02 snt/min ja matkapuhelinliittymästä 8,35 snt/puhelu + 17,17 snt/min. Ulkomailta soitettaessa ulkomaanpuhelumaksu.)

Pääsiäisen aukioloajat

OTAXI Oulun toimisto on auki pääsiäisenä seuraavasti:

Ma-ke 6.-8.4.2020 normaalisti auki 07:30-15:00

To 9.4.2020 klo 07:30-13:00

Pe-ma 10.-13.4.2020 toimisto kiinni

Ti-pe 14.-17.4.2020 normaalisti auki 07:30-15:00

Huomioithan, että kyydinvälityskeskukset palvelevat normaalisti, 24/7.

Värikästä, maukasta pääsiäistä!

Yhteistyö Kahvila Stockholmin kanssa

Olemme aloittaneet maukkaan yhteistyön Kahvila Stockholmin kanssa.

Nyt voit tilata ruokaa noudettavaksi tai toimitettavaksi suoraan kotiovelle tai toimistolle. Tyylikäs Kahvila Stockholm löytyy Oulusta osoitteesta Isokatu 37. Lisätietoja päivän lounaasta saat nopeasti myös puhelimitse +358 400 269031. Kahvilan kotiintoimitettu valmis tilausruoka tuo helpotusta arkeen ja on oiva tapa ilahduttaa vaikka läheisiä!

Lounasika on arkisin klo 11:00-15:00 sekä lauantaina klo 12:00-15:00. Voit tilata lounaan tai muita herkkuja etukäteen puhelimitse tai tilata kaikki haluamasi ruuat sekä kuljetuksen verkkokaupasta. Verkkokaupasta löytyy kotiruuan lisäksi mm. raikkaita salaatteja, kakkuja ja leivonnaisia, uuniperunoita sekä suolaisia ja makeita vohveleita. Mikäli haluat ruuat kuljetettavaksi kotiin saakka, muistathan lisätä ostoskoriin myös kuljetuksen.

Kahvila Stockholmin herkulliseen verkkokauppaan pääset tästä. Maukkaita ruokailuhetkiä!

OTAXI ja 02 Taksi yhteistyöhön

02 Taksi on taksien tilaus- ja vertailupalvelu, jossa luotettavien taksiyhtiöiden tarjonta on koottu yhteen paikkaan. Palvelun avulla voit valita sopivimman kyydin hinnan, nopeuden tai asiakasarvioiden perusteella ja tilauksen teet kätevästi joko puhelimitse tai sovelluksella.

OTAXI ja 02 Taksi ovat nyt tehneet yhteistyösopimuksen!

1.4.2020 lähtien OTAXI ajaa 02 Taksin kautta tilatut kyydit OTAXI Oulun välitysalueella.

02 Taksi toimii valtakunnallisesti ja taksintilaus onnistuu soittamalla numeroon 020230 tai lataamalla ilmainen sovellus 02 Taksin nettisivuilta tästä. 02 Taksin puhelinpalvelu auttaa löytämään taksikyydin missä päin Suomea tahansa.

OTAXI x O2 Taksi yhteistyössä Oulun alueella!

02 Taksi sovelluksen kautta taksitilaus on maksutonta. Sovellus on ladattavissa sekä App Storesta, että Google Play kaupasta. Sovelluksesta voit valita sinulle parhaiten sopivan taksin hinnan, nopeuden tai arvioiden perusteella.

Puhelinpalvelu on avoinna 24/7, vuoden jokaisena päivänä. 020230 puheluhinnat ovat 1,25€/puhelu + 0,049€/sek (+pvm/mpm).

Kauppakassi- ja noutoruokapalvelu

Nyt kaupassakäynnin ulkoistaminen on mahdollista. Näin voimme turvata myös riskiryhmään kuuluvien asiointitarpeita.

Tilaa OTAXI käymään puolestasi ostoksilla ja kantamaan ruuat suoraan kotiovelle.

Taksinkuljettajamme voi käydä kaupassa sinun tai läheisesi puolesta. Kauttamme voit tilata kuljettajan suorittamaan koko kauppa- tai apteekkireissun puolestasi. Mikäli olet tilannut kauppakassin etukäteen, voimme noutaa tämän noutopisteeltä ja tuoda perille. Toimitamme kotiovelle myös valmiiksi tilatut noutoruuat paikallisista pizzerioista ja ravintoloista.

Hinnoittelu 23.3.2020 alkaen:

 Palvelun hinta 0-5km kaupasta 10,00 € / toimitus + 25,00 € / tunti asiointiveloitus
 Palvelun hinta 5-10 km kaupasta 15,00 € / toimitus + 25,00 € / tunti asiointiveloitus
 Palvelun hinta 10-15 km kaupasta 20,00 € / toimitus + 25,00 € / tunti asiointiveloitus

Asiointiveloitus veloitetaan kaupassa käytetystä ajasta. Näin esimerkiksi kauppareissu, johon kuluu aikaa 30 minuuttia, maksaa maksimissaan 5km matkalla 22,50€ (sis. alv). Minimi asiointiveloitus on 30min.

Taksin tilaaminen kauppakäynnille:

 Tilaa taksi numerosta 0600 30081 (1,59 € + 0,48 €/min). Kerro ensimmäiseksi, että kyseessä on kaupassakäynti tai tilatun ruuan noutaminen.
 Suosittelemme tilaamaan kauppakassin valmiiksi, jotta käteisen käyttö olisi mahdollisimman vähäistä. Useissa kaupoissa on valmiita kauppakassipalveluita ja maksu otetaan vastaan tilausta tehdessä, pankkitunnuksilla.
 Kuljettaja noutaa sinulta kauppalistan ja rahaa ostoksia varten. Käteisen sijaan, kuljettaja voi ottaa vastaan myös lähikaupan asiakasnumeron tai kaupan lahjakortin.
 HUOM! Emme toimita tupakkatuotteita, alkoholia tai reseptilääkkeitä.
 Tilaajan puhelinnumero on hyvä olla kuljettajalla tiedossa, mikäli jotain tuotetta ei ole kaupassa saatavilla.
 Kuljettaja tuo ostokset kuitin ja vaihtorahojen kera.
 Kyydin veloitus maksetaan kuljettajalle ruokakassin tuonnin yhteydessä. Taksikuitista näkyy sekä ajettu kauppamatka kilometreinä, että kaupassa käytetty aika.
 Mikäli kauppakassi on kaupassa valmiiksi noudettavana, ainoastaan toimitusmaksu (0-5km 10€/toimitus, 5-10km 15€/toimitus, 10-15km 20€/toimitus) veloitetaan. Sama veloitus on käytössä pizzerioista ja ravintoloista noudettaessa.

Palveluhinnat ovat voimassa OTAXI Oulun kuntien alueella.

OTAXI yrittäjäkoulutus siirtyy

Vallitsevasta koronatilanteesta johtuen olemme yhteistyössä Epic Autokoulun kanssa päätyneet siihen ratkaisuun, että ensimmäinen maaliskuulle suunniteltu OTAXI yrittäjäkoulutus siirtyy.

Pyrimme omalla esimerkillämme olla tukemassa hallituksen ja Suomen terveydenhuollon linjauksia, ja näin ollen välttää ylimääräisiä kokoontumisia ja tapahtumia. Koronaviruksen nopea leviäminen Suomessa ja muualla Euroopassa vaatii meiltä kaikilta aktiivisia toimia viruksen leviämisen hidastamiseksi ja riskiryhmiä suojellaksemme.

Ilmoitamme uudesta koulutuksen aikataulusta sivuillamme myöhemmin.

Hoidamme tavarasi perille

Koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi koko Suomi hiljenee menoissaan ja kiireissään. Etäopetukseen varaudutaan Oulussakin, ja konsertteja, tapahtumia sekä kisoja ja otteluita on peruttu.

Haluatko välttää kaupassa käymistä? Onko sinulla paketti, jonka toivoisit toimitettavan eteenpäin? OTAXI auttaa ja kuljettaa tavarasi nopeasti perille. Mikäli olet ostanut kaupasta ostokset ja ne ovat valmiiksi keräiltynä, noudamme tavarat puolestasi ja kuljetamme ne kotiovellesi.

Tavarakuljetuksen voit tehdä normaalisti soittamalla kyydinvälityksemme 0600 30081. Kerrothan tilausta tehdessäsi, minkäkokoisesta paketista on kyse, mistä se tulee noutaa ja minne kuljettaa. Muista informoida tavaran vastaanottajaa ja noutopäätä, jotta tavarankuljetuksen jokainen osapuoli on kuljetuksesta tietoinen. Tilataksiimme mahtuu myös isompia kuljetuksia, jätä kuljetukset siis huoletta hoitoomme!

(Puheluhinnat 1,59 € + 0,48 €/min)